Προτάσεις

Κι όμως, όμορφα...

Ο Keith Jarrett το θεωρεί ένα μικρό διαμάντι. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε πως είναι το μοναδικό βιβλίο για την τζαζ, που συστήνει στους φίλους του.

Κυκλοφόρησε το 1991 και τιμήθηκε με το βραβείο Somerset Maugham της Βρετανικής Εταιρείας Συγγραφέων, το 1992. Επιτέλους κυκλοφόρησε στη χώρα μας, με καθυστέρηση 17 χρόνων.

Ο Τζεφ Ντάιερ, γεννήθηκε το 1958 στο Τσέλτεναμ, του Γκλόστερσερ. Το 1986 παρουσίασε μια κριτική μελέτη με τίτλο ''Ways of Telling: Work of John Berger'' και το 1989, κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα ''The Colour of Memory''. Το βιβλίο του''But Beautiful'', που κυκλοφόρησε στα Ελληνικά με τίτλο ''Κι όμως, όμορφα...'', ήταν αυτό που τον καθιέρωσε. Όταν ξεκίνησε να γράφει δεν ήταν βέβαιος για την μορφή που θα έπαιρνε.

''Σκοπός μου'' λέει ο ίδιος ''ήταν να παρουσιάσω τους μουσικούς, όχι όπως ήταν, μα όπως μου φαίνονται''.

Στους δρόμους της μουσικής, ο πόνος γίνεται τραγούδι, η σκληρή ζωή ερμηνεία, οι ταλαιπωρίες προσωπικό ύφος παιξίματος. Με το κείμενο του Τζεφ Ντάιερ, ταξιδεύουμε με ένα αυτοκίνητο μέσα στη νύχτα μαζί με τον Ντιουκ που γράφει τις νότες του στο μενού κάποιας καφετέριας. Παρακολουθούμε τον Γιανγκ, απομονωμένο από τον κόσμο, να συνειδητοποιεί ότι η μοναξιά πάντα προϋπήρχε, ήταν παρούσα στο παίξιμό του. Αλήθεια, φαντασία, ευρηματικότητα συνυπάρχουν ενώ ο αναγνώστης ξεχνιέται χαμένος στον κόσμο της τζαζ χωρίς να θέλει να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από το όνειρο ακόμα κι όταν αυτό γίνεται εφιάλτης.

Ρενάτα Δικαιοπούλου  10/05/2009

Κι όμως, όμορφα... 
Κι όμως, όμορφα... 
  • Τίτλος Κι όμως, όμορφα...
  • Συγγραφέας Geoff Dyer
  • Εκδότης Πάπυρος
  • Μετάφραση Δανάη Στεφάνου
  • Αριθμός ISBN 978-960-6715-77-8