Προτάσεις

Ο θάνατος του Μπάνι Μανρό

‘‘Γεια, είμαι ο Μπάνι Μανρό. Εκπροσωπώ την Επιχείρηση Αιωνιότητα. Πουλάω προϊόντα ομορφιάς. Ζητώ ένα λεπτό από το χρόνο σας’’.

Δεν είναι ο Μπαγκς Μπάνι αλλά ο αγαπημένος των γυναικών Μπάνι ο Μέγας γυναικοκατακτητής, από το νέο βιβλίο του Nick Cave.

Δέκα χρόνια μετά το πρώτο του μυθιστόρημα ‘‘Η δε όνος είδεν άγγελον”, ο Nick Cave κυκλοφορεί το 2009 το βιβλίο ‘‘Ο θάνατος του Μπάνι Μανρό’’ το οποίο λαμβάνει καλές κριτικές και μεταφράζεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.

Ο κόσμος του Μπάνι απαρτίζεται από Αμαζόνες θεές του σεξ, σωσίες της Avril Lavigne, την Kylie Minogue με το καυτό χρυσό σορτσάκι της, μοναχικές γυναίκες. Ο ίδιος μετά την αυτοκτονία της γυναίκας του, ξοφλημένος μαζί με το γιό του, που μαθαίνει τη ζωή μέσα από μια εγκυκλοπαίδεια, πληρώνει το αντίτιμο της δικής του ζωής. Ωστόσο, παρά το παραμορφωμένο από το ποτό πρόσωπο, διαθέτει μια μαγνητική έλξη. Η νύχτα του ανήκει… Είναι πλασιέ, πουλάει από πόρτα σε πόρτα όνειρα και δυστυχία, με το μυαλό του γεμάτο αλλόκοτες φαντασιώσεις. Επισκέψεις φαντασμάτων της ίδιας του της θλίψης τον στοιχειώνουν και τον οδηγούν στην τρέλα.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με πικρό χιούμορ ενώ πρωταγωνιστούν το σεξ και το αλκοόλ. Ο Nick Cave ενώνει το δικαστή με το θύμα και την αποτυχία με την μοναξιά, υποδηλώνοντας ότι οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί ενώ οι δρόμοι του μυαλού σκοτεινοί.

Ρενάτα Δικαιοπούλου  2/6/2010

  • Τίτλος Ο θάνατος του Μπάνι Μανρό
  • Συγγραφέας Nick Cave
  • Επιμέλεια Λένια Μαζαράκη
  • Εκδότης Τόπος
  • Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης
  • Αριθμός ISBN 978-960-6863-24-0