Προτάσεις

Athens World Music Festival

PIIGS

Το αφιέρωμα στις μουσικές του κόσμου διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 15 μέχρι τις 19 Ιουλίου. Ο υπότιτλος “PIIGS” κάτω από το “Athens World Music Festival” αποτελεί πολιτικό υπονοούμενο, αλλά και πολιτιστική απάντηση. Οι 5 Ευρωπαϊκές χώρες με αρχικά “PIIGS”, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία που βρίσκονται σε οικονομική κρίση και έχουν δυσκολίες επιβίωσης παρουσιάζουν το “μουσικό τους πλεόνασμα” και τον πολιτισμό τους.

Δευτέρα 15 Ιουλίου Πορτογαλία 

21:00 Andre Maia Band

Η Andre Maia Band διασκευάζει και παίζει fados και μουσικές από την Πορτογαλία. Την αποτελούν οι André Maia τραγούδι, Έφη Ζαϊτίδου κανονάκι, Ξένια Τσέλιγκα μπαγιάν, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης κιθάρα/πολίτικο λαούτο, Κώστας Σταυρόπουλος κοντραμπάσο.

22:00 Cristina Branco

Γνώριμη από το τέλος της δεκαετίας του 90 πάντα προσπαθούσε να βρει νέους μουσικούς ορίζοντες, γεγονός που χαρακτηρίζει την καριέρα της. Αυτή την αναζήτηση η Cristina Branco την περιγράφει ως “την αδρεναλίνη του να είσαι ζωντανός”.

Τρίτη 16 Ιουλίου Ιταλία

21:00 Encardia

Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει 5 δίσκους και έχει κάνει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο αλλά κυρίως στην ίδια την Ιταλία. Το Μάρτιο του 2012 η ταινία του Άγγελου Κοβότσου (παραγωγή Γ. Πουλίδη) με τον τίτλο Encardia “Η πέτρα που χορεύει” και θέμα το οδοιπορικό του γκρουπ στις περιοχές των Ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

22:00 Nuova Compagnia di Canto Popolare 

Η Nuova Compagnia di Canto Popolare, από τα γνωστά και παλιά συγκροτήματα, δημιουργήθηκε το 1970. Η εκπληκτική επιτυχία που σημείωσαν στο Spoleto Festival το 1972 και το 1974 αποτέλεσε την αφετηρία της διεθνούς καριέρας τους. Έχουν κυκλοφορήσει ενδιαφέροντες δίσκους και έχουν συμμετάσχει σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ εντός και εκτός Ευρώπης.

Τετάρτη 17 Ιουλίου Ιρλανδία

21:00 Realta

Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “Open The Door For Three” κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2012. Μεγαλωμένοι με τη μουσική των The Bothy Band, Planxty και άλλων γκρουπ, το συγκρότημα από το Μπέλφαστ προσπαθεί να εμφυσήσει στοιχεία από άλλους μουσικούς χώρους στην παραδοσιακή μουσική. Χρησιμοποιώντας διπλές Ιρλανδικές γκάιντες, Ιρλανδικές φλογέρες, κιθάρα και bodhrán (παραδοσιακά τύμπανα), παρουσιάζει ένα πρόγραμμα χορευτικής μουσικής, που συνδυάζεται με αφηγήσεις ιστοριών και παραδοσιακά τραγούδια.

22:00 Altan

Συγκρότημα που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80. Ο πατέρας της Mairead, o Francie Mooney, βοήθησε στην διάσωση και ανάδειξη της μουσικής βιολιού από το Ντόνεγκαλ, την οποία οι Altan έκαναν δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Οι γρήγορες, μονές, κοφτές διαδρομές του δοξαριού και οι τριπλές στακάτο αποτελούν την καρδιά του δυναμικού ήχου των δύο βολιών που παίζουν η Mairead Ni Mhaonaigh και ο Ciaran Tourish.  Η μουσική τους πλαισιώνεται από το ακορντεόν του Dermont Byrne και τα κρουστά που παίζουν οι Ciaran Curran, and Daithi Sproule.

Πέμπτη 18 Ιουλίου

21:00 Κρίστη Στασινοπούλου & Στάθης Καλυβιώτης

Η Κρίστη Στασινοπούλου εδώ και πολλά χρόνια ακολουθεί μια δική της, ανεξάρτητη πορεία στο χώρο της Ελληνικής μουσικής. Ο Στάθης Καλυβιώτης είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής, πολυ- οργανοπαίκτης. Έχουν κυκλοφορήσει 5 δίσκους που διακρίθηκαν στο εξωτερικό. Ο τελευταίος τους με τίτλο “Greekadelia” με διασκευές Ελληνικών δημοτικών τραγουδιών από διάφορες περιοχές, ήταν για δύο μήνες στη σειρά, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, στο νούμερο 1 των World Music Charts Europe. Έχει πάρει ενθουσιώδεις κριτικές από εφημερίδες όπως η Guardian, η Independent, η Financial Times, το περιοδικό Folk Roots κλπ.

22:00 Μαριώ

Εκπρόσωπος του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού η Μαριώ γεννήθηκε στο Ρωσικό Θεσσαλονίκης. Από τα 13 της τραγουδούσε και έπαιζε ακορντεόν μαζί με τον πατέρα της, που ήταν μουσικός. Έχει κάνει περιοδείες στις περισσότερες Ελληνικές πόλεις, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Είχε την τύχη να τραγουδήσει δίπλα στον Μάρκο Βαμβακάρη το 1967. Για πολλά χρόνια εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Χονδρονάκο και τον Χρήστο Μίγκο.

Παρασκευή 19 Ιουλίου

21:00 Xarnerge

Οι  Γασκώνοι μουσικοί Joan Baudoin, Lucia Longué και Simon Guillaumin ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Βάσκους μουσικούς Juan Ezeiza και Josean Martin Zarko και δημιουργούν αυτό το μουσικό σύνολο, που συνδυάζει  πολλά στοιχεία που είναι κοινά και στις δύο κουλτούρες.

Η λέξη Xarnege ή Sharnègo προέρχεται από τη Γασκωνική διάλεκτο και αναφέρεται στα χωριά που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ της Γαλλικής επαρχίας της Γασκωνίας και της χώρας των Βάσκων και όπου οι κάτοικοι μιλάνε Βάσκικα και Γασκωνικά.

22:00 Lenacay

Οι Lenacay παρουσιάζουν το RYMA, το πρώτο τους άλμπουμ που αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι χωρίς όρια, από τις ρίζες του φλαμένγκο σε ανεξερεύνητους ορίζοντες. Το όνομα του σχήματος προέρχεται από την ένωση δύο λέξεων της Ρομανί, δηλαδή της διαλέκτου των Ισπανών Αθίγγανων, LEN που είναι η πορεία της ζωής και ACAY η ματιά. Ματιά στην πορεία της ζωής.

  • Ημερομηνίες: Από: 15 Ιουλίου 2013 Έως: 19 Ιουλίου 2013
  • Έναρξη 21:00
  • Χώρος Τεχνόπολις, Δεξαμενές Καθαρισμού (Δ10) , Κεντρική Αυλή