Προτάσεις

Galata Mevlevi Music & Sema Ensemble

Οι Δερβίσηδες μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Στόχος είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό) και το “Σεμά”, ο εκστατικός, περιστροφικός τους χορός αποτελεί το βασικό όχημα.

Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή. Με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερούγες, την παλάμη του δεξιού χεριού στραμμένη προς τον ουρανό - για να “λάβουν τη δόξα του Θεού”- και του αριστερού προς τη γη –για να “μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης”, με το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τον δεξιό ώμο, περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακών θρησκευτικών μουσικών, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή.

Οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος ακολουθούν την κυκλική πορεία που μιμείται ο Δερβίσης, στην οποία συμμετέχει και τη μοιράζεται με τις υπόλοιπες υπάρξεις που τον περιστοιχίζουν. Ο χορός μοιάζει σαν τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, που δεν είναι άλλος από τον Αγαπημένο για τους μυστικιστές χορευτές, που μεταδίδουν στο κοινό την εκστατική τους εμπειρία.

Είκοσι μέλη του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος των Μεβλεβί θα βρίσκονται στην Αθήνα για να μας προσφέρουν δύο νύχτες μυσταγωγίας με τον περιστροφικό χορό τους και τους ήχους επτά μουσικών με παραδοσιακά όργανα όπως νέυ, μπεντίρ, κανονάκι, κεμεντζέ και μοναδικούς τραγουδιστές.

Το Galata Mevlevi Ensemble υποστηρίζεται από την Unesco (του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών). Έχει λάβει μέρος σε διάσημα ethnic festivals σε πάνω από 30 χώρες αλλά και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Πρόσφατη συμμετοχή τους ήταν στο γαλλικό φιλμ “Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανίου” με πρωταγωνιστές τον Omar Sharif και την Isabelle Adjani.

  • Ημερομηνίες: Από: 08 Μαρτίου 2013 Έως: 09 Μαρτίου 2013
  • Ώρα έναρξης 21:00
  • Είσοδος Α ζώνη 24€ -48€, Β ζώνη 19€-38€, Γ ζώνη 14€-28€, Δ ζώνη 9€-18€
  • Τοποθεσία Badminton