Αφιερώματα

Solomon Burke


Ο Solomon Burke, ο θρυλικός βασιλιάς της Rock & Soul, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της περασμένης Κυριακής 10 Οκτωβρίου 2010 στο αεροδρόμιο Schiphol του Amsterdam καθώς βρισκόταν καθ' οδόν προς τη συναυλία που είχε προγραμματίσει με τους Ολλανδούς De Dijk στο Paradiso, τα εισιτήρια της οποίας είχαν εξαντληθεί. Όπως διαβάζουμε σε κείμενο που δημοσίευσε η οικογένεια του στο site του, βρισκόταν στο δρόμο για να μεταδώσει το μήνυμα της αγάπης, που αποτελούσε βασική του επιδίωξη σε όλη την προσωπική του πορεία.

Γεννημένος στη Φιλαδέλφεια και έχοντας ανατραφεί σε θρησκευόμενη οικογένεια, πήγαινε στην εκκλησία από μικρός, όταν οι γονείς του διαπίστωσαν το φωνητικό του ταλέντο και τον ώθησαν να μπει στη χορωδία της εκκλησίας. Μόλις σε ηλικία εννέα ετών έγινε ο κορυφαίος τραγουδιστής της χορωδίας, ενώ τρία χρόνια αργότερα καθιερώθηκε ως ‘‘ο ιεροκήρυκας παιδί-θαύμα’’.

Σύντομα απέκτησε το δικό του θρησκευτικό πρόγραμμα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, στη διάρκεια του οποίου τραγουδούσε gospel, γεγονός που τον βοήθησε να κάνει την πρώτη του ηχογράφηση σε συνεργασία με μια μικρή δισκογραφική εταιρεία.

Το 1961 το τραγούδι ‘‘Just out of reach (Of my two open arms)’’ βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου R&B και ο δίσκος αποτέλεσε έναν από τους πιο εμπορικούς της χρονιάς. Το ‘‘Just out of reach (Of my two open arms)’’ διαδέχτηκαν μεγάλες επιτυχίες όπως ‘‘Cry Cry Cry Cry Cry Cry to me’’, ‘‘Everybody needs somebody to love’’, ‘‘Got to get you off my mind’’ και πολλές άλλες.

Αξέχαστη έμεινε η συναυλία του το 2006 στο Ηρώδειο όπου τραγουδώντας από τον θρόνο με τον οποίο μεταφερόταν τα τελευταία χρόνια, χάρισε λουλούδια στις κοπέλες που ανέβαιναν στη σκηνή ενώ παρέσυρε το Ελληνικό κοινό σε μία ξεχωριστή μουσικοχορευτική βραδιά.

Πέντε δεκαετίες σταθερής δισκογραφικής παρουσίας και εμφανίσεων στους πιο διάσημους συναυλιακούς χώρους, καθιστούν τον συνθέτη και τραγουδιστή Solomon Burke αναμφισβήτητα ανάμεσα στους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της soul. Αγάπησε τα gospel, το blues, τη jazz, το rock, την country, τη soul και παρότι τα τραγούδια του δεν γίνονταν πάντοτε επιτυχίες, η επιρροή του στον μουσικό χώρο είναι καθοριστική.

Μέλος του Rock and Roll Hall of Fame, βραβευμένος με Grammy, όσο ανέπνεε τραγουδούσε και ζητούσε από όλους εμάς να βρούμε τον τρόπο για να προσφέρουμε στους γύρω μας.

Ρενάτα Δικαιοπούλου 11 Οκτωβρίου 2010