Συναυλίες


Branford Marsalis

Branford Marsalis


‘‘Τι είναι τζαζ; Ένας ήχος. Σαν να ρωτάς κάποιον τι είναι γαλλικά… Θυμήθηκα,   μουσική γλώσσα. Στην πραγματικότητα εκφράζει το πνεύμα της Αμερικής. Σίγουρα βασίζεται στην εμπειρία των Αφροαμερικάνων… Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τους λευκούς από τους μαύρους σ’ αυτό το θέμα, στην πραγματικότητα είναι ευαισθησία’’ έχει πει σε συνέντευξη του το Νοέμβριο του 1996 ο Branford Marsalis.

Ο συνθέτης και σαξοφωνίστας Branford Marsalis γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη στις 26 Αυγούστου 1960. Προέρχεται από μουσική οικογένεια και το πρώτο του όργανο ήταν το πιάνο στα τέσσερα χρόνια του, το κλαρινέτο στα έξι, ενώ στα δεκαπέντε άρχισε να παίζει  άλτο σαξόφωνο και αργότερα βαρύτονο.

‘‘Όταν ήμουνα μικρός δεν με ενδιέφερε η τζαζ. Στα 19 χρόνια μου πήγα να δω τον Αδελφό μου τον Wynton που έπαιζε με τον Art Blakey και τους Jazz Messengers  και τότε είπα ότι θέλω να κάνω κι εγώ το ίδιο. Ήταν επαναστατικό, όχι μόνο ο ήχος αλλά και η ιδέα να είσαι στη σκηνή, να παίζεις με ένα συγκρότημα να εκφράζεσαι σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσα από το συγκρότημα και η μουσική να είναι στην πραγματικότητα το κέντρο της προσοχής’’.

Εκείνη την εποχή έπαιζε σε ένα συγκρότημα R&B και ο τραγουδιστής ήταν το κέντρο της προσοχής.

‘‘Ο τραγουδιστής της ποπ μουσικής η οι κιθαρίστες ήταν το επίκεντρο και όλοι οι άλλοι απλά ένα μέρος της ορχήστρας. Βρήκα την ιδέα να είναι η μουσική το κεντρικό σημείο  ριζοσπαστική και ενθουσιάστηκα’’.

Εκτός από τους Charlie Parker και Cannonball Adderley που ήταν οι πρώτες επιρροές του θαύμαζε τους Wayne Shorter, Sonny Rollins, Ornette Coleman, Joe Henderson και John Coltrane. Συνεργάσθηκε με σημαντικούς μουσικούς όπως Art Blakey, Lionel Hampton και Clark Terry ενώ αργότερα με τον Herbie Hancock, τον νεώτερο ένα χρόνο αδελφό του Wynton αλλά και με τους Miles Davis, Sonny Rollins, Dizzy Gillespie και Sting.

‘‘Το σαξόφωνο είναι το όργανο της τζαζ. Ο Louis Armstrong έπαιζε τρομπέτα και εκείνη την εποχή αυτό ήταν το όργανο της τζαζ. Η μουσική όμως άρχισε να αλλάζει και τα σαξόφωνα έγιναν  κεντρικό σημείο στις μεγάλες ορχήστρες του swing. Όταν ο Charlie Parker εμφανίσθηκε στη σκηνή έκανε το σαξόφωνο βασιλιά και ακόμη είμαστε οι βασιλιάδες’’.

Πρωτοπόρος  με πολλά μουσικά ενδιαφέροντα jazz, blues, funk αλλά και κλασική μουσική ο Branford Marsalis παρουσίασε πολλούς προσωπικούς δίσκους, κέρδισε τρία βραβεία Grammy, έδωσε πολλές συναυλίες, δίδαξε σε Πανεπιστήμια όπως Michigan State, San Francisco State, Stanford, North Carolina Central.

Ρενάτα Δικαιοπούλου 30 Οκτωβρίου 2009      

Branford Marsalis 
Branford Marsalis 
Branford Marsalis 
Ημερομηνία
  • 03 Νοεμβρίου 2009
Τοποθεσία